Epres-rebarbarás rácsos
A nagymamátok konyhájából biztos emlékeztek a rácsos pitékre. Emőke segítségével bemutatjuk, hogyan készítsétek el ezt a klasszikus süteményt. A töltelék a mai trendhez igazodva rebarbarával és nádcukorral készült. Piknikre, uzsonnára, vasárnapi ebédre ajánljuk!
Szeretlek Magyarország
2012. május 30.

A nagymamátok konyhájából biztos emlékeztek a rácsos pitékre. Emőke segítségével bemutatjuk, hogyan készítsétek el ezt a klasszikus süteményt. A töltelék a mai trendhez igazodva rebarbarával és nádcukorral készült. Piknikre, uzsonnára, vasárnapi ebédre ajánljuk!

Szabó Emőke recepje a Balhétterem blogon

Hozzávalók 4 db 12 cm-s vagy 1 db 26-28 cm-s pitéhez:

Tésztához:

25 dkg liszt

1 vaníliarúd kikapart magjai

10 dkg enyhén puha vaj felkockázva

10 dkg porcukor átszitálva

csipet só

2 tojás szobahőmérsékleten

Töltelékhez:

25 dkg megpucolt, felkockázott rebarbara

20 dkg megmosott, kicsumázott eper

8 dkg barna cukor

fél citrom leve

vaj a kenéshez

porcukor a szóráshoz


A tészta elkészítése:

A lisztet a munkafelületre halmozzuk, és nyomunk a közepébe egy mélyedést. Beletesszük a vajat, porcukrot, sót, a vaníliarúd kikapart magjait, majd az ujjainkkal összekeverjük. Fokozatosan a halom közepébe keverjük a lisztet is, amíg a tészta morzsalékos lesz. Ismét mélyedést nyomunk a közepébe, és beleütjük a tojásokat. Belekeverjük a lisztes keverékbe, amíg a tészta összeáll.

Amikor a tészta hozzávalóit jól összedolgoztuk, néhányszor átgyúrjuk a tenyerünkkel, amíg sima lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, becsomagoljuk folpack fóliába, és felhasználás előtt 1-2 órán át pihentetjük a hűtőben.

Töltelék elkészítése:

Tegyük a megpucolt, felkockázott rebarbarát egy serpenyőbe, adjuk hozzá a barna cukrot és a citromlevet. Alacsony lángon forraljuk össze. Tegyük félre hűlni. Vegyük elő a tésztát. Osszuk el 5 egyenlő részre. Ha nincs mini piteformánk, a tészta mennyisége egy kb. 26-28 cm-s piteformához elegendő.

Vegyük elő a mini piteformákat, és kenjük ki olvasztott vajjal. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, és helyezzük a formákba, majd az ujjunkkal igazítsuk el. Szúrkáljuk meg villával. Töltsük meg a rebarbarás töltelékkel, szeleteljük rá a friss epret, majd a maradék tésztagömböt nyújtsuk ki, és rácsozzuk be a piték tetejét.

200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET: