Csokoládés karamella
Létezik vajkaramella, tejkaramella és most már csokoládés karamella is. Jelenleg ez utóbbi a befutó - igazi karamella és még csokis is. :)
Szabó Emőke recepje a Balhétterem blogon
2012. január 19.

A karamella örök sláger, Emőke gondolt egyet és kipróbálta új köntösben. Hasonló édességek az Északi országokban divatosak.

Eredetileg kukoricaszirupból készül, de ennek hiányában használjatok mézet.

Hozzávalók (kb. 10-12 db):

100g kristálycukor

50g 20%-os főzőtejszín

50g semleges ízű méz

10g vaj

10g 70%-os étcsokoládé

Öblítsünk ki egy kisebb edényt vízzel. Öntsük bele a mézet és melegítsük fel. Adjuk hozzá a cukrot, tejszínt és kis lángon, állandó kevergetés mellett főzzük 110 fokig. Ehhez a művelethez cukorhőmérő szükséges. Ekkor adjuk hozzá a vajat és a magas kakaótartalmú csokoládét. Forraljuk tovább a forráspontig, kb. 118 fokig. 15-20 perc, míg elérjük ezt a hőfokot, ekkor már elég sűrű a massza.

Végezzünk karamellpróbát. Cseppentsünk a karamellából egy kis tányérra és tegyük hűtőbe. Ha pár percen belül megdermed és nem ragad az ujjunkhoz akkor kész.Vagy a másik módszer, cseppentsünk egy cseppet egy pohár vízbe és ha egyben marad akkor kész. Béleljünk ki sütőpapírral egy 4*20 cm-es formát, vagy tetszőleges edényt, sütőkeretet. Öntsük bele a karamellát és várjuk meg míg megdermed.

Válaszzuk le a sütőpapírt és forró vízbe mártott késsel fűrészelő mozdulattal daraboljuk fel a kész karamellát tetszőleges méretűre.

Tipp: csomagolhatjuk papírba, vagy márthatjuk csokoládéba és díszíthetjük transzferfóliával.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a bonbon recept! :)


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!