Bonbon szilikonformával
Az elmúlt hetekben megmutattuk nektek, hogyan készíthettek műanyag formában illetve forma nélkül bonbont. Most a szilikonformásat mutatjuk meg lépésről-lépésre. Még mindig nem késő a házi karácsonyi ajándékoknak nekiállni.
Szeretlek Magyarország
2011. december 06.

Az elmúlt hetekben megmutattuk nektek, hogyan készíthettek műanyag formában illetve forma nélkül bonbont. Most a szilikonformásat mutatjuk meg lépésről-lépésre, mert sokatok számára ez elérhető. Még mindig nem késő a házi karácsonyi ajándékoknak nekiállni.

Szabó Emőke receptje a a Balhétterem blogon

Kellékek: csokitallér, tölteléknyomó, szilikonos forma, habkártya, kiskanál, hőmérő, kesztyű, ecset.

Szilikon és szilikon között is van különbség. Próbáljatok minél jobb minőségű formát beszerezni, és ez nem feltétlenül árfüggő. Szilikon jégkockatartót ne használjatok, mert az kemény. Ügyeljetek arra, hogy nagyon tiszta legyen a formátok.

1. lépés: gőz fölött megolvasztjuk a 2/3 rész étcsokoládét

Emőke újdonságként kipróbált egy díszítési módot, amíg olvadt a csokoládé

ehető selyemporral, másnéven lüszterrel kikente a gömbölyű formákat. Erre azért is van szükség mert a gömbölyű formákban kevésbé lesz fényes a bonbon, mint a többi alakzatban.

Ezt a lehetőséget nektek is ajánlja.

2. lépés: 40-45 fokosra olvasztjuk az étcsokoládét, közben folyamatosan keverjük.

3. lépés: levesszük a tálkát, hozzáadjuk az 1/3 rész étcsokoládét és folyamatos kevergetéssel visszahűtjük 28 fokra (sűrű lesz), majd visszatesszük a gőz fölé és felmelegítjük 31-32 fokra.

4. lépés: kiskanál segítségével a forma aljába egy kissebb adag csokoládét teszünk, célszerű hármasával dolgozni.

5. lépés: ecset segítségével kikenjük a formát jó alaposan. (Hátránya a formának, hogy barna, ezért nem igazán látszik, hogy alaposan kikentük-e, még akkor sem mindig, ha fény felé tartjuk. Ezért célszerű 2x kikenni.)

Ütögessük a pulthoz, mert itt is képződhet légbuborék.

6. lépés: hűtőbe tesszük a formát és kb. 20 percig ott is hagyjuk. (Ha valahol még hiba van, korrigáljuk.)

7. lépés: megtöltjük a formákat előre elkészített töltelékkel, helyet hagyva a lezáráshoz

A töltelék ne legyen forró, mert felolvaszthatja a már megdermedt csokoládét.

8. lépés: újratemperáljuk a csokoládét (olvasztjuk-hűtjük - 1-3 lépés) és ráöntjük a forma tetejére, elegyengetjük a habkártyával és a a segítségével lehúzzuk a felesleges csokoládét. (Alaposan húzzuk le, mert - mint majd látjátok az én esetemben is pici talpa lett a bonbonnak.)

9. lépés: hűtőbe tesszük a formát. 1 óra múlva kesztyűt húzunk ujjlenyomatok elkerülése végett és óvatosan kifordítjuk a formából a bonbonokat.

Emőke a kerek formára is kent egy kis lüsztert, így kevésbé tűnik mattnak.

A talpaknál keletkezett csokoládéfelesleget kés segítségével korrigálhatjuk.


Ha megkóstolnád a házi bonbont, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET: