Bonbon készítés házilag
Nincs is jobb dolog annál mint, hogy egyedi ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. Sok ajándék már előre elkészíthető, így nem kell az utolsó pillanatokban kapkodni. Emőke segítségével megmutatjuk a bonbon készítés alapjait
Szeretlek Magyarország
2011. november 22.Szabó Emőke receptje a a Balhétterem blogonAz egyedi ajándékok nagyon nagy örömet okoznak. A bonbonoknak már most neki lehet állni, nincs más dolgotok, mint hogy beszerezzetek egy polikarbonát bonbon formát és egy konyhai hőmérőt. Emőke segítségével megmutatjuk lépésről-lépésre, hogyan készíthettek finom és szép csokifalatokat otthon.

1. Ellenőrizzük a forma tisztaságát, csepp-, és pormentesnek kell lennie.
A forma mindig szobahőmérsékleten, de kicsit előmelegítve a legjobb. De semmi esetre se legyen melegebb a csokoládénál. Így lesz a késztermék fényesen csillogó.
Ha van hőlégfúvótok avval, ha nincs akkor hajszárítóval melegítsétek fel.

2. Felolvasztjuk a csokoládét. Jelen esetben a csoki olvasztó kisgépemet használtunk, de lehet hagyományos módon, gőz felett is.A csokoládéolvasztó géppel 20 dkg csokit lehet felolvasztani. A 2-es fokozattal felmelegítjük, az 1-es fokozattal melegen tartjuk.

Célszerű étcsokit választani, folyamatosan kavargassátok, a felolvasztási hőmérsékletnek 40-45 foknak kell lennie.A hőmérő elengedhetetlen kellék. A mérési tartomány - 10 +200 fok. Cukorszirupból készített macaronokhoz és karamellák készítéséhez is tökéletesen használható.

3. Amint elérte a csokoládé a 42 fokot kivesszük a gépből a tálkát. És folyamatos keveréssel elkezdjük visszahűteni.4. Az étcsokoládét 34-35 fokra kell visszahűteni.
5. 10 dkg-ként 1 g kakaóvajat, tehát most 2 g-ot teszünk a csokoládéhoz és nagyon alaposan elkeverjük.6. A kakaóvaj segítségével pikk-pakk el is érjük a megfelelő hőmérsékletet, a 31-32 fokot. És akkor senki ne legyen a közelünkben, mert kezdődik a csokizás. :)7. Beleöntjük a csokoládét a formába. Mivel én csak fél adagot szoktam készíteni csak a forma felét használom. 45 fokos szögben tartjuk a formát és a felétől elkezdjük ráönteni a formára a csokoládét, majd egy lehúzókés segítségével toljuk a forma vége felé a csokoládét és úgy telítődik tele a forma.8. Kiütögettjük a légbuborékokat. Úgy, hogy a forma tisztán maradt végét kb. 10 cm magasságból párszor gyorsan visszaejtjük szomszédok örömére. És mint ahogy a képen is látható ott egy szép nagy légbubi. Sokat ne időzzünk ennél a lépésnél.9. Előkészítettünk két azonos méretű poharat és fejjel lefelé fordítjuk a formát. Alulra sütőpapírt teszünk. A formából szépen kezd kifolyni a felesleges csokoládé, így alakul ki a csokoládéhüvely. (Bevallom néha egy kicsit rásegítek és megrázom a formát.)10. Megcsodáljuk a kifolyt csokoládét és megállapítjuk, hogy jól sikerült a temperálás. Látható, hogy dermed meg a csokoládé. Mintha csak a felhőket nézném, mindig látni vélek benne valamit. Pl. Jézust, Hello Kitty-t, iPhone-t. :D De Alient szinte mindig. Ti is látjátok? :D11. Pár perc elteltével - amikor már látszik, hogy kezd dermedni a formán kilógó csokiréteg egy spakli segítségével a felesleges csokoládét is eltávolítjuk. Így kiderül, hogy 20 dkg felolvasztott csokoládéból szinte minimális mennyiséget használunk a bonbonhüvelyekhez. Majd a formát betesszük a hűtőbe.12. A megszilárdult csokoládékupacot egy az egyben leszedjük a sütőpapírról és visszatesszük a kis olvasztó gépbe.13. Következik a töltelékkészítés :)
14. Óvatosan lefordítjuk- mert simán kipottyanhat az, ami már készen van - és látható, hogy ahol már nem tapad a csokoládé a formához, az már tutira ki fog pottyanni a formából. De még nem teljesen jó az összes, így a formát visszatesszük a hűtőbe. :)15. Amikor az összes csokoládé elvált a forma falától megtöltjük töltelékkel, úgy hogy pár mm-t hagyunk szabadon. És visszatesszük a hűtőbe, addig, amíg újra temperáljuk a csokoládét a bonbonok lezárásához.16. Újra temperálunk, de akkor már csak felmelegítjük a csokoládé 2/3-át 40-45 fokra, a maradék 1/3-ot hozzátesszük és elkeverjük benne. Ezzel az adaggal hűtjök vissza a csokoládét, kakaóvajat ebbe már nem teszünk.

17. Ráöntjük a forma tetejére a csokoládét - kenőkés segítségével elterítjük rajta, várunk picit, majd a felesleget spaklival lehúzzuk és a formát visszatesszük a hűtőbe.18. A bonbonok kiszedése jó fél óra után. Előveszünk egy konyharuhát és rátesszük a formára. Óvatosan megfordítjuk és ami kipottyan magától félretesszük. Érdemes kesztyűt használni, hogy ne legyenek ujjlenyomatok.

Ami nem akar magától kijönni azt úgy szoktam kiszedni, hogy a forma tiszta végét megfogom, fejjel lefelé fordítom természetesen és kb. 45 fokos szögben a másik végét odaütöm a pultra. Egyszerre csak egyet ütök, mert van hogy az összes kipottyan ilyenkor egyszerre és ha netán azonnal odaütnénk még egyszer, összetörhetjük a már kipottyant bonbonokat. Szóval csak óvatosan.A kész bonbonokat hűtőben egy lezárt dobozban tároljuk fogyasztásig.

Ha neked is tetszik a házi bonbon, nyomj egy lájkot!