burger_cimkep
Ahol a mennyei vegán burgerek teremnek
Az Istvánffi-féle hamburgerezőben ti is megkóstolhatjátok a kizárólag növényi alapanyagokból készült specialitásokat.
Szöveg, fotó: Csákvári Péter
2014. december 19.

Hithű húsfogyasztónak vallom magam, bár akkor sem borulok ki, ha egész nap nem eszek halott állatkákat. A vegán étrendet azonban kicsit mostohán élem meg. Se tejtermék, se tojás, se semmi ilyen? Ezért hát veszett izgatottan áldoztam fel magam Istvánffiék oltárán, akik nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint fullba nyomni a vegánt, méghozzá burgerekkel.

DSC_4604

A Kolossy téren bújik meg a cipősdoboz méretű egységük, de Peti hamar felvilágosít, hogy ez csak a kiszolgáló rész, van egy üzemük Nagymaroson. A kínálat egyszerű, mint egy szívlapát: 10 burger, 4 gyümilé, 3 szósz, 3 saláta és egy desszert. A burger kiválasztása kalandos, ha először jár itt az ember. Az összes hambi háromféle pogácsával kérhető: búza, gomba és zab. A búzás hasonlít leginkább a zöldségpogácsák eddig felfedezett világára, de azoknál sokkal szaftosabb és vállalhatóbb. A zabpogácsa a vadvegánok kedvence, érezhetően zabosan, gabonafetisisztáknak.

DSC_4609

A Gomba. Az azonosíthatatlan élőlény, a földi manna. Hallhattunk már gombaburgerről, de nem így. Ahol a húsra számítanánk, ott szól közbe ez az isteni kreáció. A gomba nedvei szaftossá teszik az elképzelhetetlenül jó fűszerezésű pogácsát. A vegák megtalálják a hamburgert a mindennapjaikhoz, a húsevők pedig elengedik a hús miatt aggódó kisördögöt a fejükből, és tömik befele a hambit. Abszolút a kedvencek közé emelkedett, nemcsak a vegán frakcióban, de a mindenkori hamburgerek közt is.

A szószok is megérnek egy misét. Ugye, majonéz kilőve, tehát kellett valami, ami visszaadja az érzést. Ehhez – kapaszkodj meg! – a mandulát hívták segítségül. Mandulaszószuk előtt először értetlenül álltunk, majd sült krumpli segítségével egy igazán méretes adagot szánkba tolva döbbenten konstatáltuk, hogy ez nemhogy nem édes, de finomabb, mint a majonéz valaha is szeretett volna lenni.

DSC_4596

Ezek után felmerül a kérdés, mi lehet benne, hogyan áll el, és hogy mégis mi történik itt? Van egy laborotok itt hátul? A szószok sztorija egyszerűbb, de nagyszerűbb, mint gondolnánk. A tartósítószer ugye, tabu, úgyhogy a szószok alapját, a száraz alapanyagokat az üzemben keverik össze, majd vákuumcsomagolva tárolják a folyadékok hozzáadásig. Így lesz friss és sehol máshol nem tapasztalható.

DSC_4615

És ha mindez nem lenne elég, akkor még a bucit is maguk sütik. Ha tehát a a Kolossy tér felé jártok, mindenképp ugorjatok be az Istvánffiba! A vegánok jó értelemben vett mekije a húsevőket is simán meggyőzi.

honlapján és Facebook oldalán tudtok tájékozódni. Nyitva tartás kedden és pénteken 11 és 15 óra között, szerdán és csütörtökön pedig 11 és 19 óra között, több helyszínen.

Ha te is szívesen megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!