Hirdetés
A kék és a piros metró kocsijaiban nézhettek meg az a különleges kiállítást, aminek képein a XIX. század végi, XX. század eleji Budapest elevenedik meg. A fotográfiákat Klösz György, a Németországból áttelepült fényképész készítette
KULTÚRA
2013-03-12 16:30


, Fotók: Sóki TamásNem véletlen, hogy a Budapest "ütőereinek" is tekinthető metróvonalak adnak otthont Klösz György képeinek. A Németországból előbb Bécsbe, majd Budapestre települő fotográfus képein nyomon követhetitek, hogyan vált az 1900-as évekre valódi világvárossá a magyar főváros. 1873-ban Klösz György már egyike a bécsi világkiállítás fotózásának monopoljogával rendelkező hat fős csoportnak - olvashatjuk a Wikipédiában. Ekkor kezdte meg a budapesti látképek készítését és forgalmazását.

1875-ben megörökítette a megáradt Ördögárok pusztításait, 1876-ban pedig, csónakkal szállítva felszerelését, a Dunától elöntött partokat. 1885-ben az Országos Általános Kiállításon bemutatta az egész Andrássy utat 1: 100 léptékben leképező panoráma-sorozatát. A Siemens és Halske cég megbízásából fényképezte az első pesti villamosokat. 1894-ben operatőrcsapatával fényképezte Kossuth Lajos temetési menetét.A kilencvenes évek második felétől sorozatokat készített a városrendezés miatt bontásra váró házakról. A millenniumi kiállításról, a kizárólagos jogú Fényképészeti Szövetkezés égisze alatt legalább hétszáz képet készített, önállóan is kiállított, fotóit számos pavilon szerepeltette anyagában. Felvételei sorra jelentek meg a kor sajtójában, kitüntetései szaporodtak. Az 1900-as párizsi világkiállításra készülve közel száz vidéki kastélyról készített külső és belső felvételeket. Az 1906-ban alakult Magyar Fényképészek Országos Szövetsége alelnökévé választotta.

A kiállítás tablóit 2013. március 12 - május 12. között láthatjátok a 2-es és 3-as metró szerelvényein. További információkért KATT IDE.

Ha tetszik a metrókiállítás ötlete, nyomj egy lájkot!
  Hirdetés
Listába szedtünk néhány ismert és kevésbé ismert hazai együttest, akik sajnos már nem koncerteznek, pedig nagyon jók voltak.
Tudtátok, hogy milyen az Oscar-menü? És hogy milyen gáláns ajándékcsomagot kapnak a jelöltek? Megmutatjuk.
Julianne Moore a legjobb színésznő, Eddie Redmayne a legjobb színész. A Birdman és a Grand Hotel Budapest 4-4 díjat kapott.
  Hirdetés
  Hirdetés

Szépségverseny


Hétfő szépe: Tina
  Hirdetés

Fotóverseny


Ahol élünk...


  Hirdetés
37. Felkelő nap
Mervai Márk fotóján a Lánchíd, a Gresham palota és a Bazilika a napfelkelte fényében.
Feszített vászonkerettel
Érdekel
Előző 3 Címlapra
Az egyik legfurcsább fesztivál – a Szaharában
Az átszellemülés, elmélyülés és a boldogság jegyében zajlik az idei Les Dunes Electroniques fesztivál.
Az átszellemülés, elmélyülés és a boldogság jegyében zajlik az idei Les Dunes Electroniques fesztivál.