Hirdetés
A kék és a piros metró kocsijaiban nézhettek meg az a különleges kiállítást, aminek képein a XIX. század végi, XX. század eleji Budapest elevenedik meg. A fotográfiákat Klösz György, a Németországból áttelepült fényképész készítette
KULTÚRA
2013-03-12 16:30


, Fotók: Sóki TamásNem véletlen, hogy a Budapest "ütőereinek" is tekinthető metróvonalak adnak otthont Klösz György képeinek. A Németországból előbb Bécsbe, majd Budapestre települő fotográfus képein nyomon követhetitek, hogyan vált az 1900-as évekre valódi világvárossá a magyar főváros. 1873-ban Klösz György már egyike a bécsi világkiállítás fotózásának monopoljogával rendelkező hat fős csoportnak - olvashatjuk a Wikipédiában. Ekkor kezdte meg a budapesti látképek készítését és forgalmazását.

1875-ben megörökítette a megáradt Ördögárok pusztításait, 1876-ban pedig, csónakkal szállítva felszerelését, a Dunától elöntött partokat. 1885-ben az Országos Általános Kiállításon bemutatta az egész Andrássy utat 1: 100 léptékben leképező panoráma-sorozatát. A Siemens és Halske cég megbízásából fényképezte az első pesti villamosokat. 1894-ben operatőrcsapatával fényképezte Kossuth Lajos temetési menetét.A kilencvenes évek második felétől sorozatokat készített a városrendezés miatt bontásra váró házakról. A millenniumi kiállításról, a kizárólagos jogú Fényképészeti Szövetkezés égisze alatt legalább hétszáz képet készített, önállóan is kiállított, fotóit számos pavilon szerepeltette anyagában. Felvételei sorra jelentek meg a kor sajtójában, kitüntetései szaporodtak. Az 1900-as párizsi világkiállításra készülve közel száz vidéki kastélyról készített külső és belső felvételeket. Az 1906-ban alakult Magyar Fényképészek Országos Szövetsége alelnökévé választotta.

A kiállítás tablóit 2013. március 12 - május 12. között láthatjátok a 2-es és 3-as metró szerelvényein. További információkért KATT IDE.

Ha tetszik a metrókiállítás ötlete, nyomj egy lájkot!
  Hirdetés
A Magyar Lemezlovas Egyesület szerint ezek a számok taroltak az elmúlt hetekben a diszkókban, klubokban. Hallgassátok!
Chris Hadfield a Nemzetközi Űrállomáson készített képeket, többek között Magyarországról is. Életrajzi könyvében beavat a titkokba.
Az idén 100 éves Astoria Szállóban október 31-én ismét lesz Ki nyer ma?
  Hirdetés
  Hirdetés
36. Szabadság híd
A Szabadság híd és az épp elsuhanó villamos Rizsavi Tamás fotóján
Feszített vászonkerettel
Érdekel

Szépségverseny


Péntek szépe: Szintia
  Hirdetés

Fotóverseny


Az egyik legelbűvölőbb magyar horgászparadicsom


  Hirdetés
Előző 3 Címlapra
Sütőbe rejtett üzenetből tudta meg, hogy apa lesz
A kreatív feleség jól beugratta a leendő apukát, akinek a reakcióját egy kamera is rögzítette.
A kreatív feleség jól beugratta a leendő apukát, akinek a reakcióját egy kamera is rögzítette.