cm
A miénk a 4. legszomorúbb ország
Még mindig igen pesszimista nép a magyar, legalábbis egy friss felmérés szerint. Megdöbbentő, hogy olyan boldogtalannak érezzük magunkat, mint a nálunk több mint tízszer szegényebb Haiti.
Szeretlek Magyarország
2013. december 08.

A Gallup közvéleménykutató-intézet most tette közzé tavalyi felmérésének eredményét. 143 országban vizsgálták meg, mennyi re optimisták vagy pesszimisták az ott élők. Úgy látszik, a magyarokról élő hiedelem, miszerint hagyományosan pesszimista nemzet vagyunk, még mindig igaz. A "boldogtalansági-listán" az előkelő negyedik helyen állunk, méghozzá a természeti katasztrófáktól és a szegénységtől igencsak sújtott Haitivel holtversenyben - derül ki az Index beszámolójából.

A szomorú országok rangsorát Bulgária vezeti, náluk a lakosság 39 százaléka érzi magát kimondottan boldogtalannak. A második helyen Örményország, a harmadikon Kambodzsa található. Minket Magagaszkár, Macedónia és Irán követ, szintén holtversenyben: nálunk a lakosság 31 százaléka szenved.

Sad Man

2

A lista azt a mondást is igazolni látszik, hogy a pénz nem boldogít: a lista első nyolc helyezettje közül Magyarországon a legnagyobb az egy főre eső nemzeti jövedelem. A velünk egy helyen álló Haitiban például 1229 dollár az egy főre eső GDP évente, nálunk ugyanez a szám 19.496. Kelet-Közép-Európából rajtunk kívül egyedül Románia található az élbolyban, de ők is 5 százalékponttal elmaradnak mögöttünk. A gazdasági válság egyik legvitathatatlanabb vesztese, Görögország ugyanakkor 26 százalékon áll.

A felmérésben a megkérdezettek nem saját magukat minősítették „szenvedőnek”, ez a tipizálás két kérdésre adott válaszok alapján állt elő. A Gallup azokat sorolta ebbe a kategóriába, akik egy 1-10-es skálán 4-re vagy annál kevesebbre értékelték a saját életükkel való elégedettségüket és a következő öt évre vonatkozó életkilátásaikat. A világ felnőtt lakosságára vetítve a felmérés szerint minden hét emberből egy szenved. Az arányok Dél-Ázsiában a legrosszabbak, itt 24 százalék az átlag, ezt követi a Balkán, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes régiói 21 százalékkal.

munkacsy

Munkácsy Mihály: Búsuló betyár - Forrás: Wikipédia

sors

Tornyai János: Bús magyar sors - Forrás: Wikipédia


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!