juharszirup_3
A juharszirup kiváló cukorhelyettesítő
Nem csak finom, de egészséges is. A fogyasztásának és konyhai felhasználásának pedig lényegében csak a képzelet szabhat határt. (x)
Fizetett hirdetés
2014. december 08.

Az észak-amerikai indiánok által felfedezett juharszirupot a juharfa édes nedvéből állítják elő, speciális eljárással. A szirupkészítés hosszadalmas és fáradtságos folyamat, azonban a végeredményre megéri várni: egy kivételesen egészséges cukorpótlót kapunk!

A tiszta kanadai juharszirup 100%-ban természetes, nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, ellentétben a cukornádból mesterségesen előálíltott, fehér cukornál. A juharszirup és a cukor között újabb lényegi különbség, hogy míg a juharszirup megközelíthetőleg 70-85%-ban tartalmaz cukrot (a fennmaradó részben vizet), addig a hétköznapi értelemben vett cukor mily meglepő, de 100%-ban cukor alapú.

A juharszirup glikémiás indexe 54 körüli, míg például a szőlőcukor 100-as glikémiás indexel rendelkezik. Ebből is látszik, hogy a juharszirup cukrait jóval hatékonyabban tudja a szervezetünk átalakítani energiává. Hogy mindennek miért is van nagy jelentősége?!

juharszirup_1

Bizonyára már mindannyian hallottuk, hogy manapság az emberek nagy része túlzottan sok cukrot fogyaszt. A túlzott cukorfogyasztás egyenes út nem csak a cukorbetegség, hanem számos egyéb egészségügyi probléma kialakulásához (szív –és érrendszeri problémák, agyi funkciók romlása) és legfőképpen az elhízáshoz.

Nem meglepő, hogy egyre nagyobb a „harc” a cukorfogyasztás visszaszorításáért. Míg korábban nagy divatjukat élték a mesterséges édesítőszerek, addig már a XXI. századra előtérbe kerültek a juharsziruphoz hasonló természetes cukorpótlók/édesítők.

A juharszirup amellett hogy 1/3 részt kevesebb cukrot tartalmaz, a fehér cukorral ellentétben lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ezenkívül a juharszirup sokkal kalóriaszegényebb mint az asztali cukor: mindezt jól jelzi, hogy 2 evőkanál juharszirup 52 kalóriát jelent, míg két evőkanál fehér cukor jóval 100 feletti kalóriatartalommal rendelkezik! A kalóriáknak ugyebár köze van a testsúly növekedéséhez és csökkenéséhez egyaránt —> ebből következik, hogy a juharszirup inkább a fogyást támogató édesítő, az asztali cukor NEM az!

A világ talán leginkább karcsúsító italának, a ’fűszeres limonádénak’ az alapját a Cayanne-bors, a citromlé és a víz mellett a juharszirup képezi. Többek között a sztárvilágban is igen népszerű fűszeres limonádé kúrát például a világhírű énekesnő Beyoncé is kipróbálta már - Sikerrel!

A tiszta juharszirup értékes forrása még egyéb ásványi anyagoknak, mint például a mangán és a cink. Az Osloi Egyetem 2009-es kutatása szerint a juharszirup azok közé a cukorpótlók közé tartozik, amelyek antioxidáns tartalommal is bírnak!

Juharszirupot fogyasztani ajánlott sportolóknak is, hiszen merően új, természetes energizálóként és az izomműködést támogató tápláléknak tartják egyre szélesebb körökben. További nagy előnye, hogy az emberi szervezet számára a szirup könnye(bbe)n emészhető, és a cukorral ellentétben nem kelti a telítettség érzetét.

Juharszirupot fogyasztani cukor és mesterséges édesítők helyett nem csak hogy egészségesebb, hanem még finomabb is. A juharfa nedvéből előállított szirup ugyanis jóval édesebb a cukornál, ám nem változtatja meg az ételek ízért, sokkal inkább kiemeli azt.

juharszirup_2

A juharszirupnak különleges, semmi máshoz nem hasonlító ínycsiklandó íze és illata van, így például a gyerekek is előszeretettel fogyasztják.

Mivel tökéletes cukorpótló, a cukrot juharsziruppal helyettesíteni nyugodtan lehet akár még főzésnél és sütésnél is. Érdekesség, hogy a kanadaiak szerint (ők a világ legnagyobb juharszirup-termelői) a juharszirup fogyasztásának és konyhai felhasználásának lényegében csak a képzelet szabhat határt. A kanadaiak körében is leggyakrabban édesítőként, valamilyen öntet (például palacsinta) cukorpótlójaként fogyasztják.

A világ második legnagyobb területű országában azonban az sem ritka, hogy juharszirupot adnak pizzához, vagy éppen juharszirupot használnak fel a pálinka készítéshez. Nem is beszélve arról, egy sajátos kanadai hagyomány szerint a juharszirupos frissen leesett, TISZTA hó a gyermekek kedvelt édessége.

Jó minőségű tiszta kanadai juharszirupot, viszonylag nehéz a boltokban beszerezni Magyarországon.

A 100%-ban természetes kanadai juharszirupról erre a linkre kattintva olvashat többet, és itt is tud rendelni juharszuirupot.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!